Bekende bi’s

Let op: iemand hoeft zich niet expliciet bi te noemen om toch onder het ‘spectrum’ te vallen (bijv. sommigen houden niet van welk label dan ook, of ‘labelen’ zich liever met een term die zij beter vinden passen). De nuances die het bi-gremium juist zo kenmerken, worden mooi verwoord door de Amerikaanse bi-activiste Robyn Ochs: “I call myself bisexual because I acknowledge that I have in myself the potential to be attracted – romantically and/or sexually – to people of more than one sex and/or gender, not necessarily at the same time, not necessarily in the same way, and not necessarily to the same degree ” Zie ook hier voor wat bi is, of kan zijn. en zie bijv. de statements hieronder van Miley Cyrus in dit kader.

Met de lijsten hieronder ‘labelen’ wij niemand expliciet als bi. Dat doen mensen zelf, of niet. De functie van deze overzichten is vooral dat bi’s, en mensen die daar vragen over hebben met betrekking tot zichzelf of anderen, steun kunnen hebben aan – verhalen en statements van – anderen die ‘ook zo’ zijn, of die daar op zijn minst veel verwantschap mee hebben, waarbij het niet zo relevant is of iemand zich wel of niet expliciet bi noemt.

– Shella Lambert: Famous bisexuals in history. The full A-Z list contains over 300 names and includes those who have “come out”, those whose history of relationships includes people of more than one gender and those who have publicly expressed attractions that straddle the fence.
30 Bisexual Celebrities, met uitspraken van henzelf m.b.t. dit onderwerp.
Internationaal overzicht van beroemde bi’s op Wikipedia.
– Rob’s Overzicht van bekende homo’s, lesbo’s en biseksuelen.
Overzicht van bekende les en bi lady’s op de site van Zij aan Zij.
Overzicht van bekende holebi’s op de site Jong uit de Kast.
9 celebs met uitspraken over hun bi-zijn.
9 vrouwelijke bi-celebrities.
7 bekende vrouwen die ook iets met een vrouw hebben (gehad).
9 beroemde bi-mannen (in Queerty, nov. 2013)
Coolest out bi musicians and their quotes.
Nog een lijstje van buitenlandse bi-celebs.
Fictional characters who are identified as bisexual, pansexual or omnisexual.

Een greep uit de hierboven en elders vermelde overzichten:

Nederlands:
Maxime Barlag (zangeres van de band Mister and Mississippi).
Claudia de Breij.
Christina Curry.
Ewout Genemans.
Sara Kroos.
Raffaëla Paton. Raffaëla was Ambassadrice van de Gay Pride 2013.
Lucia Rijker.
Mathilde Santing.
Frédérique Spigt.
Joey van der Velden.
Anneke Weerts (model, actrice, filmmaker). Interview en filmpje over Anneke Weerts en haar driehoeksrelatie.
Koning Willem II.
Ireen Wüst.
Douwe BobDeze clip maakt deel uit van de film over seksuele voorlichting ‘Lief, Lijf & Leven’ van KLOS-TV, waarvoor Douwe Bob dit nummer speciaal heeft geschreven.

Belgisch:
Margriet Hermans:  zie ook http://www.een.be/programmas/van-gils-gasten/ines-rombouts-kledinglijn-rond-biseksualiteit.
– Ann Ceurvels na 10 jaar huwelijk: “Ja, ik ben biseksueel”. De 44-jarige actrice Ann Ceurvels, die na jaren van afwezigheid in ‘Salamander’ en ‘Aspe’ te zien is en momenteel ook toert met erotische verhalen, maakt er geen geheim van dat ze biseksueel is. (https://www.hln.be/showbizz/celebrities/ann-ceurvels-na-10-jaar-huwelijk-ja-ik-ben-biseksueel~a5340a92c/)

– ….

Internationaal:
Gillian Anderson (The X-Files).
Maria Bello (actrice). Prachtig verhaal over hoe ze aan haar 12-jarige zoon vertelt dat ze ook op vrouwen valt. En ook mooie filosofieën van haar over wat een partner eigenlijk is, of kan zijn.
Björk (“I’ve always had as many powerful, creative ladies in my life as I have men, and you could probably describe some of those relationships as romantic. I think everyone’s bisexual to some degree or another; it’s just a question of whether or not you choose to recognise it and embrace it. Personally, I think choosing between men and women is like choosing between cake and ice cream. You’d be daft not to try both when there are so many different flavours.”)
Crystal Bowersox (Amerikaanse zangeres, met o.a. in 2013 de single ‘Coming Out for Christmas’).
Richard Burton (1821-1890).
Alan Cumming.
Miley Cyrus (ze stelt dat ze op vrouwen en op mannen kan vallen en ‘alles wat legaal is’ en relaties met mannen en vrouwen heeft gehad, met de kanttekening dat ze zich niet als bi – of wat dan ook – wil labelen, maar haar seksualiteit en gender ziet als ‘fluid’. En: “She wants to be judged based on herself, not her dating life.”).
Tom Daley (UK schoonspringer) onthult in dec. 2013 dat hij – tot zijn eigen verrassing – in love is gevallen met een man, maar ook nog steeds op dames valt. Artikel over de commotie en ‘bifobie’ n.a.v. Tom’s coming out (dec. 2013). In april 2014 onthullen de media dat hij zichzelf nu als gay zou bestempelen. Maar dat blijkt iets te kort door de bocht. Artikel van Jennifer Moore waarin ze de drang analyseert van anderen om mensen zoals Tom Daley als gay te kwalificeren, daarmee zijn eigen mooie genuanceerde uitspraken in zijn coming-out filmpje ontkennend/negerend. Jennifer Moore benoemt dat mooi als ‘bi-erasure’ (hoewel het fenomeen op zich tragisch is natuurlijk): de drang en dwang van les- en gay-scenes om mensen met op enig moment een v-v of m-m relatie hun ‘kamp’ in te pushen/trekken en daarmee hun bi-kant te ‘erasen’ (onder het motto: “Je bent nu toch niet bi meer want je hebt nu toch een gay-relatie?”. Zucht. Mooi voorbeeld in verband hiermee is Robyn Ochs, die al ca. 10 jaar een monogame v-v relatie heeft en ‘desondanks’ als out en proud bi de wereld over blijft reizen om te strijden voor zichtbaarheid en acceptatie van biseksualiteit). Nog een vervolg op deze ‘affaire’: Alex Gabriel over waarom bi’s er soms niet tegenin gaan als ze gay worden genoemd.
– Platenbaas Clive Davis (80) heeft zijn coming-out gedaan als biseksueel. Davis is de ‘ontdekker’ van Whitney Houston, Barry Manilow, Alicia Keys, Janis Joplin, Bruce Springsteen, Patti Smith en Lou Reed. Zijn eerste ervaring met een man was ten tijde van discotheek Studio 54, maar de echte Aha-erlebnis kwam in 1985 na de scheiding van zijn tweede vrouw. Hij is nu (2013) al zeven jaar samen met een man.
Cara Delevigne. Cara Delevigne II. Op de suggestie van een journalist dat haar biseksualiteit slechts een fase zou kunnen zijn, zegt ze: “Mijn seksualiteit is geen fase. Ik ben wie ik ben.”
Cameron Diaz. Nog een item over Cameron Diaz. En nog een. Cameron Diaz gelooft niet in monogamie.
Marlene Dietrich.
Inés Efron (Argentijnse actrice).
Richard Fairbrass van de band Right Said Fred.
Ronan Farrow (zoon van Mia Farrow en Woody Allen dan wel Frank Sinatra).
Megan Fox.
Nelly Furtado.
Lady Gaga.
Peaches Geldof (overleden april 2014).
Nina Hagen (is getrouwd met een man, maar luister naar Bahnhof Zoo).
Tom Hardy, Luke Macfarlane, Megan Fox, Lindsay Lohan.
Debbie Harry.
Duncan James (van de Britse boy band Blue).
Angelina Jolie.
Ke$ha.
Romi Klinger.
Katie Melua.
Freddy Mercury.
Mika.
Alanis Morissette.
Morrisey.
Iris Murdoch (lees haar biografie door Peter Conradi: For the evidence).
Frank Ocean.
Anna Paquin.
Pink.
Tom Robinson.
Michelle Rodriguez.
Lee Ryan (van de Britse boy band Blue).
Shakira.
Bryan Singer (regisseur).
Skin (zangeres van Skunk Anansie).
Bessie Smith. Film ‘Bessie’ (2015).
Julia Sontag (Duitse actrice).
Micheal Stipe (zanger R.E.M.).
Harry Styles.
Kirsten Vangsness.
Mara Wilson (speelde als 8-jarige de titelrol in de verfilming van Roald Dahl’s Matilda). – Evan Rachel Wood.
Virginia Woolf (getrouwd met Leonard, maar zeer intiem met Vita Sackville-West).

%d bloggers liken dit: