11 oktober coming-outdag: een coming-out is nooit gedaan

comingoutanimatie2

Op 11 oktober 2015 is het internationale coming-outdag. Çavaria steekt graag iedereen die beslist om zijn coming-out te doen een hart onder de riem omdat dit steeds opnieuw een beetje ‘moed’ vergt. Het gaat misschien telkens iets makkelijker, toch maak je elke keer opnieuw die afweging: “zou ik het vertellen?”

Men gaat dikwijls voorbij aan het feit dat coming-out niet iets is dat je maar één keer doet in je hele leven en dat je er dan vanaf bent. Bij elke nieuwe ontmoeting, een nieuwe job, nieuwe klasgenoten, kennissen, vrienden en familie,… moet je voor jezelf beslissen of je jouw homo, lesbisch, bi of transgender zijn wilt delen met die mensen. Coming-out is dus een voortdurend proces.

Bovendien kiezen sommigen ervoor om nooit of slechts bij een beperkte groep uit de kast te komen. En dat is uiteraard ieders goed recht. Coming-out ‘moet’ dus zeker niet.

Het streefdoel van çavaria is de maatschappij vormen zodat eenieder die dat wil zijn of haar coming-out kan doen. “Via ons onderwijswerk proberen we jongeren van jongs af aan te informeren over seksuele diversiteit en gendernormen. De generaties van morgen zitten nu op de schoolbanken. Het is dus essentieel dat zij mee zijn in ons verhaal”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Maar we doen meer dan enkel focussen op de jeugd. We sensibiliseren de ouderensector, geven training aan de politie, praten met sportclubs over diversiteit, ondersteunen de asielsector… enzovoort”, gaat Borghs verder.

KliQ vzw – de vormingspartner van çavaria – biedt specifieke trajecten, advies en vorming aan over de thema’s gender en seksuele diversiteit.

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

%d bloggers liken dit: