Bi Visibility Day – Bi’s en Moraal

bivisibilityday

Nog maar enkele weken en dan is het weer Bi Visibility Day, de dag waarop we aandacht schenken aan de (on)zichtbaarheid van alle biseksuelen. En aan het psychisch en fysiek welzijn van bi’s; bi’s komen veel moeilijker uit de kast, voelen zich onzeker zowel binnen de hetero als homo/lesbische gemeenschap, hebben vaker psychische (en daardoor ook fysieke) klachten. Maar ja, wat wil je als je bestaan door velen “ontkend” wordt; “biseksualiteit bestaat niet, het is maar een fase” of als twijfelaar wordt neergezet; “bi’s kunnen niet kiezen”. Daarnaast worden ze als de kampioenen van het “vreemdgaan” beschouwd; “biseksuelen kunnen niet trouw en/of monogaam zijn” en “ze eten van twee walletjes”.

Wie heeft het niet al eens mee gemaakt, dat hij of zij een vaste relatie heeft en opeens de man of vrouw van zijn leven ontmoet? Of dat op z’n minst denkt. Bij hoe velen slaat dan niet de twijfel toe? Moet ik mijn relatie beëindigen en met de ander verder gaan of toch maar niet? Zowel hetero’s, homo’s, lesbiennes en bi’s kunnen zoiets mee maken. En ieder zal voor zich daar een beslissing over nemen. Weloverwogen en rekening houdend met de gevoelens van de partner en de positieve momenten uit de reeds bestaande relatie.

Maar zodra het over biseksualiteit gaat, lijkt het gesprek over (seksuele) moraal te gaan, iets dat bij een gesprek over hetero’s en/of homo’s/lesbiennes niet of nauwelijks gebeurt. Hierdoor worden biseksuelen in een “seksuele hoek” gedreven. Terwijl ze, net als iedereen, gewoon op zoek zijn naar liefde en genegenheid. Het verschil met niet bi’s is enkel dat het mogelijk is om oftewel op iemand van het andere als op iemand van hetzelfde geslacht verliefd of toe aangetrokken te worden.

Leopold Lindelauff (coördinator “ertussenin“, de Limburgse vereniging voor en door bi’s).

Advertenties

Tags: , , , , , , , , ,

%d bloggers liken dit: